Scheiding Aanvragen
Scheiding aanvragen via Echtscheidingsrechtadvocaten.nl
Een echtscheiding aanvragen gebeurt via een verzoekschrift die ingediend wordt bij de rechtbank door een advocaat. Bij een echtscheiding komt natuurlijk een hoop kijken en dienen er een hoop zaken onderling geregeld te worden tijdens de echtscheidingsprocedure. Het aanvragen van een scheiding gebeurt in het beste geval in goed overleg tussen jou en je (ex)partner. Dit wordt ook wel een overlegscheiding genoemd. Daarnaast is het ook mogelijk om eenzijdig een echtscheiding aan te vragen, dit kan de enige manier zijn om de scheiding aan te vragen als bijvoorbeeld je partner niet mee werkt of er geen goed contact meer mogelijk is. Het is zaak om je bij een echtscheiding te laten adviseren door een advocaat om zo een helder beeld te krijgen. Eventueel kan je samen met je (ex)partner een mediator benaderen om het echtscheidingstraject in goede banen te leiden. De voorkeur heeft het natuurlijk om samen op een goede manier de scheiding te regelen en af te sluiten. Helaas komen er bij het aanvragen van een scheiding vaak geschillen voor, waardoor een gespecialiseerde echtscheidingsadvocaat of echtscheidingsmediation onmisbaar is.
Zijn jullie het niet met elkaar eens of wil je zelf de scheiding aanvragen? Dan is het zaak om je te laten vertegenwoordigen door een echtscheidingsadvocaat. Deze zal het verzoekschrift van de eenzijdige echtscheiding indienen bij de rechtbank. De partner krijgt binnen 14 dagen een kopie van het verzoekschrift en kan eventueel bezwaar maken tegen de aangevraagde scheiding. Als een eenzijdige echtscheiding is aangevraagd door één van de partners, dient ook de andere partner een advocaat in de arm te nemen om zijn of haar belangen te vertegenwoordigen. Wil je een eenzijdige scheiding aanvragen of heeft je ex-partner dit aangevraagd? Schroom dan niet om een scheidingsadvocaat te benaderen bij vragen of juridische ondersteuning.
Afspraken over bijvoorbeeld omgangsregelingen met kinderen, afspraken over de hypotheek en woonruimte afspraken, worden gezien als nevenvoorziening en kunnen worden opgenomen in het verzoekschrift. De rechter zal hierover dan een beslissing nemen. Bij bezwaar van jou of je (ex) partner kan er een aparte zitting volgen. In deze aparte zitting zal de rechter alle zaken afwegen en een beslissing nemen over de betreffende zaken. Deze zaken zijn vaak opgenomen in het echtscheidingsconvenant. Onderdeel van het echtscheidingsconvenant kan ook een ouderschapsplan zijn als er gezamenlijke kinderen zijn.
Getrouwd in gemeenschap van goederen of getrouwd met huwelijkse voorwaarden? Als er huwelijkse voorwaarden van kracht zijn, dan zijn er over sommige zaken (financieel, boedel, woonruimte etc) al afspraken gemaakt over de verdeling. Zijn jullie getrouwd in gemeenschap van goederen dan betekent dit eigenlijk dat alle zaken gedeeld dienen te worden door beide partners. In de praktijk zorgt dit vaak voor onderlinge frustraties en problemen bij scheiden. Dit kan resulteren dat een scheiding aanvragen resulteert in een vechtscheiding. Het kan ook voorkomen dat je in plaats van een scheiding aanvragen, jullie een scheiding van tafel en bed procedure willen starten. Komen jullie er samen niet uit of denken jullie hulp nodig te hebben om de echtscheidingsprocedure in goede banen te leiden? Een mediator of scheidingsadvocaat kan jullie informeren over de te nemen stappen.
Hebben jullie gezamenlijke kinderen en willen jullie scheiden? Houdt er dan rekening mee dat er bij scheiden met kinderen in het belang van het kind heldere en transparante afspraken worden gemaakt. De kinderen spelen hierin een belangrijke rol, omdat de afspraken over de kinderen samen met de kinderen gemaakt dienen te worden. Dit is zelfs een verplichting die is opgenomen in de Nederlandse wet. Afspraken over de kinderen worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Tijdens een scheiding aanvragen, zeker met kinderen, dienen jullie samen duidelijke afspraken te maken. In het ouderschapsplan staan afspraken over omgangsregelingen, alimentatie, co-ouderschap en ouderlijk gezag.
Als jullie er samen in hoofdlijnen al uit zijn, is het ook mogelijk om een scheiding online aan te vragen. De voordelen van een online scheiding zijn: lage kosten, binnen enkele weken is de scheiding definitief, jullie regelen alles zelf en er is zelfs een mogelijkheid om een ouderschapsplan op te maken. Bij complexe scheidingen is het regelen van een online scheiding niet mogelijk. Complexe scheiding aanvragen? Schakel een advocaat in!
Als de rechter de echtscheiding definitief heeft gemaakt en deze is ingeschreven in het register van de burgerlijke stand, is de scheiding definitief. Dit traject geldt ook bij scheiding van tafel en bed. De advocaat echtscheidingsrecht begeleidt dit traject en zal je hierover informeren.