Eenzijdige echtscheiding

Als één van de partners wilt scheiden, is een eenzijdige echtscheiding een oplossing om het huwelijk te laten ontbinden. De advocaat dient dit eenzijdige verzoekschrift in bij de rechtbank.  Vaak worden er in dit verzoekschrift ook nevenvoorzieningen opgenomen. Denk aan de verdeling van het vermogen, zorg en omgangsregeling voor de kinderen, hoe de boedel wordt verdeeld en hoe de woonsituatie wordt opgelost. De partner zal hiervan op de hoogte worden gesteld en dient binnen 6 weken na ontvangst een bezwaar in te dienen als hij of zij niet akkoord is met de voorwaarden van de echtscheiding. Bij een eenzijdige echtscheiding dienen zowel u als uw partner een eigen advocaat te hebben.

Voorkom een eenzijdige echtscheiding

Een eenzijdige echtscheiding is zeker niet de meest ideale manier om het huwelijk te laten ontbinden. Probeer er dan ook eerst samen uit te komen alvorens u dit proces ingaat. Het kan natuurlijk voorkomen dat u of uw partner er niet voor openstaat om samen tot een oplossing te komen. Dan rest er niks anders dan een verzoekschrift in te dienen voor een eenzijdige echtscheiding. U heeft hiervoor dus wel een echtscheidingsadvocaat nodig die dit verzoekschrift indient bij de rechtbank.

Bezwaar maken tegen een eenzijdige echtscheiding

Heeft uw partner een eenzijdige scheiding aangevraagd en bent u het hier niet mee eens? Dan is bezwaar maken tegen deze eenzijdige scheiding verstandig. U kunt natuurlijk aangeven dat er geen reden is om het huwelijk te laten ontbinden. Helaas zal dit in de praktijk door de rechter vaak niet worden gehonoreerd. Het is dan ook verstandiger om bezwaar te maken tegen de voorwaarden. Hierbij stemt u dus wel in met de scheiding, maar heeft u wel een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Het is hierbij verstandig om u te laten bijstaan door een gespecialiseerde echtscheidingsadvocaat.

De rol van advocaat of mediator

Echtscheidingsmediation kan een “eenzijdige” echtscheiding voorkomen of er in ieder geval voor zorgen dat jullie er in goed overleg uitkomen. Het is dan ook aangeraden, mochten jullie er samen niet uitkomen, om een mediator of advocaat in te schakelen. Om een echtscheidingsverzoekschrift in te dienen bij de rechtbank heeft u altijd een echtscheidingsadvocaat nodig. Dit geldt ook voor een verzoekschrift voor een eenzijdige echtscheiding. Een echtscheidingsrecht advocaat is dus altijd onmisbaar om een huwelijk te laten ontbinden. Zoekt u naar juridisch advies over een eenzijdige echtscheiding? Contacteer dan een deskundige echtscheidingsadvocaat.