Scheiden

Als u wilt gaan scheiden komen er een hoop zaken op u af die geregeld dienen te worden. Er zal dan ook veel gaan veranderen in de toekomst en u dient samen met uw (ex)partner duidelijke afspraken te maken over bijvoorbeeld de kinderen, het vermogen, woonruimte etcetera etcetera. Afspraken hierover kunnen al zijn opgenomen in de huwelijkse voorwaarden. Als u getrouwd bent in gemeenschap van goederen zal alles verdeeld moeten worden tussen jullie. Het is zeer belangrijk om de echtscheiding in goed overleg te regelen om zo een vechtscheiding te voorkomen. Als u merkt dat er al snel geschillen ontstaan of als jullie er na lang overleg echt niet uitkomen, kan het verstandig zijn om een mediator of echtscheidingsrecht advocaat te benaderen om de problemen op te lossen zonder verdere escalatie.

Echtscheiding met kinderen

Bij een echtscheiding met kinderen staat het belang van het kind voorop. Een kind krijgt natuurlijk veel mee van de veranderde situatie. Het is dan ook zaak om het kind in een zo vertrouwd mogelijke omgeving op te laten groeien. Vaak blijft het kind bij één van de ouders en het liefst ook nog eens in het oude huis. Hierbij is een goede omgangsregeling, duidelijke co-ouderschap afspraken en eerlijke afspraken over de kinderalimentatie onmisbaar. In het ouderschapsplan, die opgemaakt dient te worden als er minderjarige kinderen bij een echtscheiding zijn betrokken, dienen deze afspraken vastgelegd te worden en opgenomen in het echtscheidingsconvenant.

Wat komt er allemaal kijken bij een echtscheiding?

Dat er bij een scheiding veel komt kijken is een understatement. Er zijn dan ook een aantal onderwerpen die hierin regelmatig terugkomen en vaak toepasbaar zijn op uw situatie. Denk aan bijvoorbeeld schulden, partneralimentatie, wat gebeurt er met de woning en hoe wordt het pensioen verdeeld? Aan de rechterkant van deze pagina treft u een aantal veel voorkomende onderwerpen die bij een echtscheiding komen kijken.

Procedure van scheiden

De echtscheidingsprocedure is natuurlijk afhankelijk van het type echtscheiding. Bent u getrouwd in gemeenschap van goederen, op huwelijkse voorwaarden of wilt u scheiden van tafel en bed? In het beste geval zal de gezamenlijke advocaat nadat beide partijen akkoord zijn een verzoekschrift indienen bij de rechtbank. Dit kan met een echtscheidingsconvenant zijn, maar dat is niet verplicht. Het is daarnaast ook mogelijk om een echtscheidingsprocedure te laten verlopen tussen jullie advocaten. Ieder heeft in dat geval een eigen advocaat, welke in overleg de scheiding van A tot Z regelen. Als u er niet uitkomt en u graag de echtscheiding wilt doorzetten, is het mogelijk om een eenzijdige echtscheiding via de rechtbank aan te vragen. Uw (ex)partner zal hiervan op de hoogte worden gesteld en kan dan eventueel bezwaar maken tegen de scheiding of tegen de voorwaarden van de scheiding. Let wel dat veel geschillen vaak de procedure ernstig vertragen, waardoor kosten voor bijvoorbeeld de advocaat kunnen oplopen.

Online scheiding

Tegenwoordig is het mogelijk om een scheiding online te regelen. Dit is vooral erg interessant als u er samen met u partner al uit bent en in goed overleg uit elkaar gaat. Voordelen van een online scheiding zijn de lage kosten, snelle afhandeling en natuurlijk geen overbodige ruzies.

Scheidingsadvocaat of echtscheidingsmediation

Een echtscheidingsadvocaat of echtscheidingsmediation kan verdere escalatie vaak voorkomen. Er kunnen natuurlijk een hoop problemen bij een echtscheiding ontstaan. Een mediator of advocaat met kennis over zaken, kan hierbij een cruciale rol spelen om de zaak te de-escaleren. Schroom dan ook niet om tijdig en in overleg met elkaar een mediator in te schakelen om geschillen bespreekbaar te maken. Daarnaast kunt u kiezen voor een gezamenlijke advocaat of ieder een eigen scheidingsadvocaat. Het is maar net wat u persoonlijke situatie vereist.