Huwelijkse voorwaarden bij echtscheiding

Als u wilt scheiden en jullie zijn getrouwd onder huwelijkse voorwaarden, dan zijn jullie al overeengekomen dat bepaalde bezittingen en schulden uitgesloten zijn. Dit is dan ook meteen het grootste verschil tussen trouwen in gemeenschap van goederen en trouwen met huwelijkse voorwaarden. Normaliter worden voorwaarden opgesteld voor het huwelijk. Het is ook mogelijk om tijdens het huwelijk alsnog huwelijkse voorwaarden te laten opstellen. In beide gevallen heeft u een notaris nodig voor het opstellen en deponeren van huwelijkse voorwaarden.

Scheiden onder huwelijkse voorwaarden

Bij een scheiding onder huwelijkse voorwaarden komt alsnog een hoop kijken, ook al zijn er duidelijke afspraken gemaakt. De zaken kunnen tijdens het huwelijk verschoven zijn, waardoor de voorwaarden misschien niet meer toepasbaar zijn of veranderd zijn. Hiervoor is dan ook een deskundige echtscheidingsadvocaat voor nodig om te toetsen of de voorwaarden nog van toepassing en reëel zijn.

Veel voorkomende termen bij een scheiding onder huwelijkse voorwaarden

De voorwaarden worden opgesteld naar aanleiding van uw wensen en de wensen van uw partner. Toch zijn er een aantal vormen van huwelijkse voorwaarden die veel voorkomen. Hieronder treft u een aantal termen die regelmatig voorkomen bij huwelijkse voorwaarden.

Beperkte gemeenschap; De woorden zeggen het al, bij beperkte gemeenschap kiezen jullie er voor om bepaalde zaken in beperkte gemeenschap vast te leggen. Er zijn dus zaken die van jullie beide zijn en er is een privé deel.

Koude uitsluiting; Bij een koude uitsluiting is er geen gemeenschap van goederen, u en uw partner delen het vermogen dus niet.

Verrekenstelsels; Er zijn dan ook nog de zogenaamde verrekenstelsels. In deze verrekenstelsels worden afspraken gemaakt over bijvoorbeeld inkomsten, zo is er de finale verrekenbeding en de periodieke verrekenbeding.

Heb ik een advocaat nodig als ik wil scheiden onder huwelijkse voorwaarden?

Bij een scheiding onder huwelijkse voorwaarden, is het eigenlijk altijd wel verstandig om een echtscheidingsrecht advocaat in te schakelen. De inhoud is vrij technisch en voor een leek te moeilijk om te begrijpen, waardoor dus een advocaat met kennis vereist is. Daarnaast zijn er zeer waarschijnlijk tijdens het huwelijk zaken veranderd en dient gecheckt te worden of de voorwaarden nog toepasbaar zijn.