Overlegscheiding

Bij een overlegscheiding (collaborative divorce) zal de scheiding in goed overleg en op een positieve manier tussen de partners, eventuele advocaten en andere betrokken geregeld worden. Beide partners zullen een eigen specialist hebben die zich ontfermt over de betrokkenen. De betrokkenen zullen handelen met de gedachte dat de scheiding zo goed mogelijk voor beide partijen dient te verlopen. Een overlegscheiding is helaas iets dat dat niet vaak voorkomt in Nederland. Bij echtscheidingen ontstaan er nou eenmaal vaak geschillen en escalaties en dat brengt natuurlijk een hoop negatieve emoties met zich mee. Door in goed overleg te scheiden, houden jullie rekening met elkaars wensen en verdriet en proberen jullie er samen zo goed mogelijk uit te komen. Een overlegscheiding is dan ook zonder gang naar de rechter.

Een mediator of overlegscheiding advocaat?

Het verschil tussen een mediator en een overlegscheiding advocaat is eigenlijk niet zo heel groot. De taken van een echtscheidingsmediator komen vrijwel overeen met de taken van een overlegscheiding advocaat. Het verschil zit hem voornamelijk in de emotie en eventuele evenwicht tussen de partners. Een deskundige advocaat die zich heeft gespecialiseerd in overlegscheidingen zal op een transparante manier de afspraken vastleggen, rekening houdende met beide partijen.

Welke partijen zijn vaak betrokken bij een overlegscheiding?

Vaak is er een coach, een financieel expert, eventueel een kindercoach en een advocaat betrokken bij een overlegscheiding. Door deze partijen en de meegebrachte expertise zal de scheiding op een respectvolle en efficiƫnte manier verlopen. Denkt u dat een overlegscheiding ideaal is voor uw situatie? Schakel dan een echtscheidingsadvocaat in met kennis over overlegscheidingen.