Echtscheidingsconvenant

Bij een echtscheiding dienen er afspraken gemaakt te worden tussen u en uw (ex)partner. Deze afspraken wordt vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Zijn jullie op hoofdlijnen akkoord met de afspraken en verloopt het proces zonder geschillen? Dan worden de afspraken schriftelijk vastgelegd en kan deze rechtsgeldig worden gemaakt door een notaris of echtscheidingsadvocaat. Via een echtscheidingsconvenant is een scheiding vaak snel geregeld en zal proces goed en duidelijk verlopen.

Wat staat er in een echtscheidingsconvenant?

In een echtscheidingsconvenant staan vaak de volgende zaken: vermogensverdeling, hoe is de woonsituatie geregeld, alimentatiezaken en verdeling van de boedel. Als jullie minderjarige kinderen hebben, zal er in het echtscheidingsconvenant ook een ouderschapsplan opgenomen dienen te worden. In een ouderschapsplan staan de afspraken met betrekking tot de zorgregeling, omgangsregeling en kosten van de opvoeding vermeld. Een advocaat kan u helpen bij het opstellen van een ouderschapsplan. Het ouderschapsplan en echtscheidingsconvenant zijn onderdeel van het verzoekschrift dat door de advocaat wordt ingediend bij de rechtbank om de scheiding rechtsgeldig te maken.

Advocaat of mediator inschakelen voor een echtscheidingsconvenant?

Het kan verstandig zijn om in samenspraak met een mediator of echtscheidingsadvocaat een echtscheidingsconvenant op te laten stellen. Door u te laten adviseren zal het proces van de echtscheiding vereenvoudigen. Dit is in de meeste gevallen verstandig, omdat een echtscheiding natuurlijk al zwaar en stressvol genoeg is. Door het advies van een advocaat of mediator hoeft u zich niet zorgen te maken over het proces en rechtsgeldigheid van een echtscheidingsconvenant.